Валута: BGR (Lv.) > Регистрация     Влез     Количка

Как да изберем куфар – 8 стъпки за избор на правилния модел


Доброто пътуване започва с един куфар. Изборът на куфар пряко определя колко комфортно ще се чувствате на пътя, колко неща можете да вземете със себе си и дали можете да запазите тяхната цялост. Ето защо към избора на куфар за пътуване трябва да се подхожда отговорно. Съветите и препоръките, описани в статията, ще ви помогнат в това.
 
Какъв е идеалният куфар?
 
Когато влезем в магазина за куфари първото, което виждаме е как изглежда визуално един кугфар. Съвременните производители предлагат огромна гама от пътни чанти с твърди стени. Невъзможно е да се назове един конкретен модел, който би бил идеален във всички отношения. Трябва да изберете куфар изключително индивидуално, въз основа на три параметъра:
 
1. Характеристики на пътуването. Ако във влака практически няма ограничения за размера на багажа и теглото му, тогава за ръчния багаж в самолета са определени строги параметри.
2. Държава на пътуване. Важно е да помислите дали времето в страната на пристигането ви ще се промени. Това пряко ще определи колко неща ще трябва да вземете със себе си и какъв багаж ще ви трябва за тях.
3. Тип пътуване. Вземането на неоново жълт куфар с карикатурни стикери в командировка е неуместно решение. Всеки случай трябва да има свой собствен оптимален багаж.
 
И, разбира се, важно е да вземете предвид бюджета. Цената на куфарите варира от 100 до 1 500 лева на артикул. В този асортимент можете да намерите както евтини и бюджетни куфари, така и първокласни и ексклузивни добри куфари.
 
Избор на правилния куфар – в 8 стъпки
 
Няма идеален модел куфар. Трябва да изберете опцията, която ви подхожда индивидуално. За да направите избора възможно най-прост и бърз, направете го последователно – според стъпките, описани по-долу.
 
1. Търсим същия производител

Днес можете да закупите куфар както в онлайн, така и в офлайн магазини. Асортиментът от куфари е огромен. Те се произвеждат както в България, така и в Китай, Италия и не само. Много производители са без имена, което не им пречи да произвеждат хубави и висококачествени продукти. Но ако се интересувате от куфар от известна марка, обърнете внимание на марките:

Цената на продуктите на такива марки може да бъде малко по-висока от цените на продуктите без име. Но такива производители вече са доказали своя опит на пазара на чанти за багаж, високото качество на своите продукти и са спечелили високо ниво на доверие на клиентите.
 
2. Изберете размера

Решаващият критерий за избор на куфар е неговият размер. Всички модели се различават в няколко типа според този параметър:
 
Размер    Височина     Предназначение

Малък (S)    до 55см    За кратки пътувания и малки количества багаж. Може да се използва като ръчен багаж.
Среден (M)    55-68см    За пътувания на един човек (ако пътуването е с продължителност 2 седмици) или двама души (ако пътуването е с продължителност 1 седмица).
Голям (L)    68-71см    За семейни пътувания (родители и дете). Подходящ за дълги пътувания.
Изключително голям (XL)    от 71см    За дълги семейни пътувания. Може да побере багажа на 5 човека.
 
Когато избирате размера на вашия куфар, не забравяйте да прецените как точно ще го транспортирате. Ако планирате да го вземете в самолета като ръчен багаж, проверете при вашата конкретна авиокомпания за изискванията. Ако летите често и с различни авиокомпании, изберете малък модел (40x30x20 см). С такъв багаж определено ще можете да се качите на всеки полет на всяка авиокомпания.
 
3. Избор на материала

Куфарът може да бъде изработен от:
 
Текстил;
Пластмаса.

Моделите от първия тип са по-евтини. Те имат и други предимства. Например, има много външни джобове, които могат да се използват за поставяне на малки предмети (зарядни устройства, продукти за лична хигиена и др.). Недостатъкът на такива куфари е тяхната крехкост. Това важи особено за големите модели. При интензивна употреба те губят своята форма и привлекателен външен вид. И поради невнимателно боравене от персонала на летището, една чанта за багаж може да стане напълно неизползваема само за няколко полета.
 
За да удължите живота на вашия куфар, използвайте защитни капаци.
 
Текстилните куфари включват и кожени такива. Тези модели са за да си придадете стил и статус. Изглеждат елегантно и интересно. Но тук предимствата на кожените куфари свършват. На практика те се оказват не особено практични: кожата изисква специални грижи, без които бързо ще загуби статута си.
 
Пластмасовите модели са по-скъпи, но много по-надеждни от текстилните. Те не се мокрят, осигуряват по-добра защита на нещата, намиращи се вътре, и издържат на небрежността на служителите на летището.
 
Платените куфари са подходящи, ако:
Пътуване със собствен автомобил;
Планирате ли да използвате куфара си като ръчен багаж?

За всички останали случаи е по-добре да изберете пластмасов модел.
 
4. Изберете вида на пластмасата
 
Пластмасата е различна. Твърдите пластмасови куфари са направени от няколко вида такъв материал:
ABS (Acrylonitrile Butadiene Styrene). Най-евтините куфари. Тази пластмаса може да издържи доста добре на високи натоварвания. Но ако бъде изпуснат, може да се спука. Особено ако не е пълен с вещи. Следователно тази опция не е най-добрата за полети.

Полипропилен. По отношение на техническите характеристики такава пластмаса може да се нарече подобрен аналог на ABS. Той е много по-здрав, по-малко податлив на пукнатини и драскотини и издържа добре на негативни външни влияния. Сред ключовите недостатъци е все още голямото тегло.
Поликарбонат. Най-скъпият, практичен и лек. Куфар, изработен от такава пластмаса, ще ви служи вярно дълги години. Той ще бъде устойчив на негативни влияния и изключително удобен за използване поради лекото си тегло.

Ако поръчате пластмасов куфар онлайн, не забравяйте да разгледате видео ревютата за него. Много производители организират истински краш тест за своите продукти, където можете да оцените всички предимства на конкретен модел.
 
5. Обърнете внимание на колелата

Почти всички куфари днес са оборудвани с колела. Те могат да бъдат 2 или 4. В първия случай при транспортиране на куфар цялата му тежест пада върху дръжката на самия багаж и ръката на този, който го транспортира. В резултат на това първият бързо се проваля, а вторият бързо се уморява. Ето защо куфарите на две колела трябва да се избират само ако планирате да транспортирате малки количества неща.
 
По-удобни и практични са куфарите с 4 колела. В тях можете да носите вкъщи тонове сувенири без особени затруднения. Единственият недостатък на такива модели е, че те могат да се търкалят удобно само върху равна повърхност. Доста трудно е да транспортирате куфари с 4 колела върху пясък или калдъръмени камъни.
Що се отнася до материала, по-добре е да се даде предпочитание на силиконовите колела с метални крепежни елементи.
 
За разлика от по-евтините пластмасови, те запазват функционалността си много по-дълго време и се търкалят по-лесно по различни повърхности.
 
6. Избор на подходящ обков

Когато всичко е решено с основните параметри, е време да преминете към сглобките. Тук трябва да се обърне приоритетно внимание на:
Дръжки. Изберете куфар с множество дръжки. Най-малко две: 1 прибираща се и една фиксирана отстрани или отгоре за носене. Ако е възможно, дайте предпочитание на модели с прибираща се дръжка, която може да се фиксира в няколко позиции.

Заключващи механизми. Можете да защитите вещите си със секретна ключалка или катинар. Първият вариант се счита за по-оптимален. Особено версията му TSA, която позволява на митническите служители да извършват проверки, без да повредят ключалката. Катинарите са по-удобни, защото до тях може да влезе само един човек – който има ключа. Недостатъкът на такива брави е тяхната по-малка надеждност.

Ципове. Първо изберете цип със спираловидни метални зъби. Затваря се лесно, дори ако багажът е плътно натъпкан с неща. Второ, купете си куфар с широк цип. За предпочитане с гумирана защита.

Ако е възможно, тествайте ципа и ключалките преди покупка: затворете и отворете куфара няколко пъти. Ако закопчалката е „стегната“ и се придържа, тогава е по-добре да потърсите нещо по-надеждно и с по-високо качество.
 
7. Гледайки вътре в куфара

Следващата стъпка при вземането на решение кой куфар да изберете е да разгледате вътрешните отделения и джобове. Тук всичко е чисто индивидуално. Помислете колко и какви предмети планирате да транспортирате.
 
Ако заминавате на бизнес пътуване, изберете куфар с калъф, който е проектиран да поддържа вещите ви във форма. Ако планирате да транспортирате много дрехи, уверете се, че имате закопчалки. Специални ремъци ще ви помогнат да закрепите нещата. Е, ако обичате да пазарувате, докато пътувате, тогава не забравяйте да си купите куфар с увеличен обем. По правило само текстилните модели имат тази функция. Ако е необходимо, можете да ги разкопчаете, което ще отвори допълнително отделение, в което можете да поставите всичко, което сте купили по време на пътуването.
 
8. Избор на цвят

Много хора погрешно вярват, че цветът на куфара не влияе върху лекотата на използване. Защо да вземете нещо светло, когато можете да вземете черен багаж, който няма да има толкова много петна и ще бъде по-практичен за чести пътувания? Отговорът на този въпрос ще намерите на летището, когато чакате да ви вземат куфара. Колкото по-оригинален и по-ярък е дизайнът на багажа, толкова по-лесно е да го намерите сред десетки други на лентата за доставка. 
 
Ако не искате да вземете твърде ярък модел, обърнете внимание на куфарите с шарка. В краен случай можете да използвате оригиналното покритие или просто да залепите стикер върху багажа си.
 
За да обобщим: кой куфар ще бъде идеален за вас?

За да не се объркате в магазина и да не купите нещо ненужно, когато избирате куфар трябва да сте с ясното разбиране защо точно го купувате:
 
Ходите ли често в командировки? Изберете модела с размер S, изработен от пластмаса, в който можете да поставите лаптопа си и да опаковате нещата си.

Обичате ли да пазарувате, когато пътувате? Изберете твърд куфар M-L или мек куфар с допълнително отварящо се отделение.

Рядко ходите на дълги пътувания и взимате минимум неща със себе си? Купете малък текстилен куфар без колела.

Пътувате ли често с цялото си семейство? Купете два куфара: 1 размер S (в него можете да сложите всичко необходимо в самолета) и 1 размер L-XL (в него лесно можете да опаковате всички семейни неща).

И последният съвет – не забравяйте да прочетете отзивите. Дори ако закупите куфар в офлайн магазин, проверете при продавача точния му модел и намерете отзиви за него в интернет. Истинският опит на други купувачи ще ви помогне да направите правилния избор и да избегнете риска от закупуване на куфар с ниско качество.
 
А тук на този линк: https://www.baga.bg/bg/products/kufari/, ще видите нашите предложения, също така и на физическите ни магазини: https://www.baga.bg/bg/nashite-magazini/

МЕНЮ

Начало
За нас
Вход / регистрация

ИНФОРМАЦИЯ

Доставка и връщане
Поверителност и бисквитки
Общи условия

ПУБЛИКАЦИИ

Как да изберем...
Нашият най-нов...
Нашият магазин...


КОНТАКТИ

          +359882431234
E-MAIL: info@baga.bg
ИСКАТЕ ЛИ ПЕРСОНАЛНА
МОДНА КОНСУЛТАЦИЯ
 

2024 Baga.bg, All rights reserved. Privacy Policy